dijous, 19 de febrer del 2009

TAC-OSONA PARTICIPA AL PROJECTE "BOJOS PER LA FEINA" IMPULSAT PER SINERGRUP

Els passats dies 6 i 13 de febrer Tac-Osona va concloure una altra de les etapes que les entitats de Sinergrup havien proposat en el marc del projecte “Bojos per al feina”.

Un total de 16 professionals de Tac-Osona, entre els que calia comptar personal d’atenció directa, tècnics, comandaments intermitjos i professionals dels equips directius, van assistir a dues jornades de formació d’un total de 16h de durada que tenien per objectiu, fonamentar els coneixements a l’entorn del procés de rehabilitació social i laboral de les persones amb trastorn mental sever (TMS).

La docència d’aquest curs va anar a càrrec de professionals en l’àmbit del treball social, la psicologia, la rehabilitació i la psiquiatria del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, totes entitats de referència en aquest àmbit a la comarca Osona.

Així doncs, divendres dia 6, la primera intervenció va anar a càrrec del Dr. Francesc Arrufat, psiquiatre i director de Salut Mental del CHV que va fer una introducció als TMS i a la classificació de les malalties mentals. En una segona part de la jornada en Marc Riera, treballador social del CSM i la Montse Colom, psicòloga del Servei de Rehabilitació Comunitària, feien una revisió de la repercussió psicosocial de la malaltia mental i el paper de les famílies en els procés de recuperació de la persona malalta.

El divendres 13 el Dr. Santiago Escoté aproximava als assistents a l’abordatge psicofarmacològic de les malalties mentals i a les conductes tòxiques associades a la malaltia mental. Seguidament en Jordi Plans, treballador social i responsable del recursos d’inserció laboral de la Fundació Centre Mèdic abordava la inserció laboral de les persones amb malaltia mental. Per cloure la jornada Josep Manel Santos, psicòleg del programa d’atenció als malalts psicòtics del CHV, exposava diferents aspectes de l’evolució i recuperació de les persones amb malaltia mental, a partir dels casos reals continguts en un interessant vídeo.

Val a dir que en l’acció formativa van participar com a alumnes altres professionals del CHV, la Fundació Centre Mèdic i del recentment creat CET Areté que dóna feina a persones afectades de TMS. Això va donar a lloc al debat i a l’intercanvi, sempre enriquidor, d’experiències.

La valoració de les jornades va ser altament positiva tant pels que van aproximar-se a la realitat dels professionals de l’Associació i al col·lectiu que atenem, com pels professionals de la nostra entitat que s’iniciaven en el difícil món de la inserció sòciolaboral de les persones amb malaltia mental.

L’agraïment més sincer per l’interès i la disponibilitat dels professionals que van impartir l’acció formativa i de les entitats que representaven.