dimecres, 11 de novembre del 2009

SANT TOMÀS ENGEGA EL SEU PRIMER PROJECTE DE COOPERACIÓ INTERNACIONAL


Sant Tomàs, conjuntament amb Fundació Mas Albornà (Olèrdola) i CC ONG Ajuda al desenvolupament (Sant Sadurní d’Anoia) han iniciat el projecte “Prêt-à-intégrer”. Aquesta iniciativa té com a objectiu donar assistència i afavorir la integració social de les persones amb discapacitat psíquica, física i/o malaltia mental a Mali, concretament a la comuna de Hombori, situada a l’est de la regió de Mopti, aproximadament a 1.000 km de Bamako, la capital del país.

Després de mesos de preparació del viatge, de coordinació de tots els equips de treball i de la gestió de tots els aspectes del projecte, aquest dimarts 10 de novembre, 2 professionals de Sant Tomàs: les educadores Eva Jiménez i Ivette Arumí, juntament amb 2 professionals de Mas Albornà han iniciat el seu viatge a Mali, on hi romandran durant d’un mes.

Podeu seguir el dia a dia del projecte al Facebook. Afegiu-vos al grup Diari de Mali o des d'aquest mateix blog.

L’Associació Sant Tomàs i la Fundació Mas Albornà aporten al projecte el seu coneixement i la seva experiència en el camp de les persones amb discapacitat intel·lectual, mentre que CC ONG Ajuda al desenvolupament, que desenvolupa principalment els seus projectes de cooperació a Mali, aporta el coneixement del territori i de la seva problemàtica. Aquesta combinació ha permès crear una sinèrgia fonamental per emprendre un projecte tant ambiciós: lluitar contra l’abandonament de les persones amb discapacitat física, psíquica i/o amb malaltia mental que resideixen a la comunitat de Hombori. En aquesta zona la discapacitat suposa l’abandonament d’aquestes persones amb la conseqüent exclusió del col·lectiu, aspectes agreujats per l’absència d’assistència mèdica especialitzada.

La metodologia de treball del projecte s’estructura en 4 eixos d’actuació. En aquest primer viatge es pretenen tractar 2 dels 4 eixos. El primer eix consisteix en realitzar el diagnòstic de totes les persones amb discapacitat de la zona i conèixer la seva situació personal, i el segon es centra en la sensibilització i educació de la població de la zona amb l’objectiu de trencar la imatge negativa que arrossega aquest col·lectiu. En un proper viatge es tractaran els dos eixos restants: l’eix socioeconòmic, amb la creació d’activitats que permetin sostenir el projecte, i l’eix formatiu, orientat a la captació i capacitació de personal local, incidint en la formació d’educadors socials, de metges especialistes en salut mental i dels encarregats de la gestió d’una cooperativa de futura creació.

El projecte ha comptat amb el suport de diverses empreses i comerços de Vic a través de la donació d’alguns dels productes i equips necessaris per l’expedició. Durant la les festes de Nadal s’endegarà una campanya de captació de fons amb la col·laboració d’una desena d’establiments de la capital d’Osona, on es podrà trobar una guardiola on dipositar donatius. D’aquesta manera es pretén finançar, en la mesura del possible, el segon viatge a Mali i la continuïtat de “Prêt-à-intégrer”.

L’Associació té previst, durant el mes de gener, realitzar una exposició fotogràfica i una xerrada on tothom podrà, de la mà dels cooperants i de les imatges captades a Mali, conèixer la seva experiència i observar una part del treball que s’hi ha portat a terme.

Sant Tomàs, amb aquesta iniciativa, s’inicia amb il·lusió i força al camp de la cooperació internacional, un objectiu contemplat en el seu pla estratègic 2007-2012.