divendres, 15 d’octubre del 2010

INAUGURACIÓ I JORNADA DE PORTES OBERTES DE LES INSTAL·LACIONS REFORMADES DEL CENTRE OCUPACIONAL DE L'ASSOCIACIÓ SANT TOMÀS A CALLDETENES

El proper dissabte 16 d’octubre a les 11:30 tindrà lloc la inauguració oficial de les remodelades i ampliades instal•lacions del Centre Ocupacional Sant Tomàs. La inauguració serà presidida per la consellera d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, l’Honorable Sra. Carme Capdevila i l’alcalde de Calldetenes, l’Il•lm. Sr. Jaume Mas.

Les instal•lacions restaran obertes de les 10:00 a les 15:00 per a què tots els assistents a l’acte puguin visitar-les.

Aquest mes d’octubre hauran transcorregut gairebé 4 anys des de l’inici dels primers treballs per a la reforma i ampliació del Centre Ocupacional. Aquest llarg procés ha culminat amb el trasllat a les noves instal•lacions dels 80 usuaris del Centre que des de feia un any es trobaven a l’edifici del Seminari de Vic.

El Centre Ocupacional és un establiment en l'àmbit de serveis socials destinat a l'atenció de persones amb discapacitat intel•lectual en edat laboral de la comarca d'Osona. Constitueix l'alternativa a la inserció laboral de persones adultes amb discapacitat intel•lectual que no tenen un nivell d'hàbits i habilitats suficient per accedir a un contracte de treball. Al Centre es porten a terme actuacions i intervencions dirigides a aconseguir la màxima adaptació de l’individu al seu entorn, mantenint i potenciant la seva autonomia i cercant una òptima integració a l’entorn natural, social i cultural més immediat ; tot això tenint sempre en compte el principi de realitat.

Les noves instal•lacions han permès ampliar el número de places de nova creació en 45 fent un total de 125 places al centre de Calldetenes, que sumades a les 42 places del centre de Manlleu, permetran donar servei fins a 167 usuaris amb un grau de discapacitat intel•lectual superior al 65%.
A més, les noves instal•lacions facilitaran adaptar-se a les necessitats assistencials dels perfils dels usuaris actuals: utilització de cadires de rodes i ajudes tècniques en tot l’equipament, la intervenció en base a tècniques rehabilitadores i de teràpia ocupacional en espais dissenyats de manera expressa, la intervenció en base a tècniques de suport conductual positiu i, finalment, la implementació d’activitats d’estimulació cognitiva.

El nou espai, de 2.370 m2, 942m2 de reforma i 1.428m2 d’ampliació, compta amb 4 sales de reunions per atenció a les famílies, 2 banys adaptats, 2 lavabos amb vestidor, una sala de treball de sistemes augmentatius de comunicació, una sala de rehabilitació funcional (fisioteràpia), una sala per la pràctica psicomotriu, una sala polivalent, una aula d’informàtica, un espai destinat a l’ocupació terapèutica, un menjador amb office, 4 aules d’habilitats manipulatives i d’aspectes d’ajustament personal i 3 despatxos pels professionals a més d’una millora dels seu entorn i els accessos.

Les obres d’ampliació, que han tingut un cost de 1,9 milions d’€, han estat finançades amb les aportacions del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Fundación ONCE, ajudes de les obres socials de les caixes d’estalvis, ajudes privades i els propis recursos de l’Associació.

Sant Tomàs afegeix així als centres dels que disposa en altres emplaçaments de la comarca unes noves i àmplies instal•lacions, equipades amb les últimes tecnologies i ben comunicades que repercutiran directament en la millora de l’atenció a les persones amb discapacitat usuàries de l’Associació.