diumenge, 15 de maig del 2011

L'AMPA DE L'ESCOLA ESTEL ORGANITZA UNA XERRADA SOBRE ELS DRETS DELS INFANTS

L’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) de l’escola l’Estel va organitzar el passat 10 de maig una xerrada per tractar sobre els drets dels infants i les seves vulneracions. L’acte estava emmarcat en la 3a Escola de Pares i Mares de Vic, promoguda des de la regidoria d’educació de la ciutat. Es tracta d’un projecte en el qual participen la majoria de centres escolars de la ciutat de Vic amb l’organització d’activitats d’interès pels pares i mares que tenen fills en edat escolar. Des de l’Estel s’ha participat en totes les edicions de l’Escola de Pares i Mares de Vic, amb la voluntat de no deixar al marge a un centre d'educació especial com és l'Estel, d’aquest conjunt d’activitats de les escoles de Vic. El 2009 l'Estel va organitzar una xerrada amb l’escriptor Màrius Serra i el 2010,una altra amb l’esportista invident Xavier Mendicó, que van tractar de la seva experiència personal en relació amb la discapacitat, un com a pare d’un fill i l’altre com a esportista.
La xerrada d’aquest any va anar a càrrec de Xavier Bonal, professor de sociologia de l’educació a la Universitat Autònoma de Barcelona, que compta amb un important currículum acadèmic, a qui vam convidar pel fet d’haver estat durant uns anys l’adjunt al Síndic de Greuges per temes d’infància, o sigui, el defensor dels drets dels infants a Catalunya.

A partir de la seva experiència com a adjunt al Síndic de Greuges per temes d’infància, la intervenció de Xavier Bonal es va centrar en la valoració del grau de compliment de la convenció dels drets dels infants de Nacions Unides a Catalunya a principis del segle XXI. Va posar exemples i reflexionar sobre les vulneracions dels drets en àmbits com l'educació, l'atenció a la infància maltractada, els infants amb necessitats especials o els menors en situacions específiques de desprotecció. En el cas dels infants amb discapacitats, va afirmar que la major part de queixes que arriben al Síndic de Greuges tenen a veure amb la falta de mitjans per atendre’ls i que la falta de recursos no eximeix l’administració d’oferir els serveis que li pertoquen.

Després de la intervenció de Xavier Bonal, es va obrir un col·loqui amb la trentena d’assistents a l’acte, a partir de les múltiples preguntes que els pares i mares li van formular.