dimarts, 14 de juny del 2011

TAC-OSONA COL·LABORA EN UN PROJECTE DE BIOMASSA AL BRULL


El dijous 9 de juny, al Brull es va presentar una iniciativa de gestió forestal integral que potencia l’ús de l’energia verda en un Parc Natural. El nou projecte consisteix en una valorització de la biomassa per a la seva utilització com a combustible de calderes i la instal·lació d’una caldera dins del Parc Natural del Montseny.
Aquesta iniciativa, que s'emmarca dins el conveni de col·laboració entre l'Obra Social 'la Caixa' i la Diputació de Barcelona, ha permès actuar en 16 hectàrees de bosc dels municipis d'Aiguafreda, El Brull, Seva i Tagamanent, i es preveu ampliar la superfície fins a 36 ha. Es tracta d'una iniciativa de gestió forestal integral en un espai natural protegit –Parc Natural i Reserva de la Biosfera– per potenciar aquesta energia renovable als municipis que en formen part.
La caldera utilitza estella forestal procedent de la gestió silvícola dels boscos del seu entorn, comptant amb la participació activa dels propietaris que constitueixen l'Agrupació de Defensa Forestal ADF Montseny-Ponent.
El projecte s'ha fet en dues fases. A la primera, es van realitzar diverses proves pilot per determinar els mètodes més adequats per a cada tipus de bosc de la regió; definir la metodologia a seguir per a la producció d'estella forestal de qualitat i apte per al seu consum en calderes; calcular els rendiments i costos dels processos de generació de la matèria prima (estella); i assessorar a l'ADF en temes de venda del producte generat i recerca de mercat per vendre els excedents d'estella.

A la segona fase, s'ha instal·lat una caldera de biomassa de 160 kw al municipi del Brull que consumirà part de l'estella elaborada. Aquesta caldera generarà energia tèrmica a diversos edificis municipals a través de la xarxa de distribució de calor construïda, i que arriba a l'ajuntament, a l'església, al punt d'informació del Parc Natural del Montseny i en un nou edifici que anirà al costat de la pista esportiva.

Les actuacions realitzades a les dues fases del Projecte han estat executades per diverses empreses forestals i de serveis, i s'ha comptat amb la participació de 5 persones del Centre Especial de Treball Tac.