dilluns, 21 de novembre del 2011

Vic Verd engega un nou projecte basat en el control biològic de les plagues


Cada cop és més complicat aplicar el control químic per reduir les plagues en les vies públiques perquè la societat exigeix un menor ús de productes fitosanitaris.

Per aquest motiu, l’empresa mixta Vic Verd engega un projecte per fer un control biològic de les plagues que afecten a l’arbrat. Aquest control biològic consisteix en utilitzar organismes vius per disminuir la densitat de població o el impacte d’un organisme plaga, fer-lo menys abundant i disminuir l’efecte negatiu sobre els arbres i la via pública.

Durant la primavera passada i l'estiu s’ha portat a terme una prova pilot que ha comptat amb la col·laboració de l’empresa especialitzada Agrycamp per eliminar el pugó que afecta a l’arbrat. Aquesta nova tècnica s’ha aplicat als carrers Jacint Verdaguer, Bisbe Morgades, Rambla Hospital, Rambla Sant Domènech i Plaça dels Sants Màrtirs de Vic.

La prova pilot ha consistit en alliberar insectes depredadors del pugó (Aphidius colemani), un himenòpter que diposita els ous a l’interior del pugó per eliminar-lo. En els casos que s’ha observat una elevada densitat de pugó s’han incorporat marietes (Adalia bipunctata), un coleòpter que genera unes larves capaces de depredar uns 100 individus de pugó al dia.

Amb el control biològic de plagues els resultats no són tan ràpids com en l’aplicació de productes fitosanitaris, ara bé els avantatges que ofereix a nivell mediambiental i sanitari són múltiples: disminució de les partícules contaminants a l’aire i la reducció de les al·lèrgies o intoxicacions de les persones. També permet a VicVerd seguir amb els objectius mediambientals que marca la certificació ISO 14001:2004.