dijous, 31 de gener del 2013

L'Associació Sant Tomàs és l'única entitat de l'estat espanyol que participa al projecte europeu Topside


Grup de companys de suport.


El passat dissabte 19 de gener es va iniciar el curs de “Companys de suport”. Aquest curs s’emmarca dins del projecte TOPSIDE, un projecte finançat per la Comissió Europea, on hi participen els següents països: La República Txeca, Finlàndia, Holanda, Romania, Escòcia i Catalunya. En el cas de Catalunya és l’Associació Sant Tomàs qui l’està portant a terme. El curs té una durada de 12 sessions i finalitzarà el proper 13 d’abril de 2013.

Topside és un programa europeu promogut per "Inclusion europe" , entitat que defensa els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual a Europa, que pretén formar a persones amb discapacitat intel·lectual a través d’un programa formatiu, perquè puguin aconsellar i donar suport a altres persones també amb discapacitat intel·lectual. Topside, és un símil del grup pare a pare, on pares de fills amb discapacitat intel·lectual es troben per compartir les seves experiències personals. A Topside les persones amb discapacitat intel·lectual podran parlar amb els seus companys de temes que els interessin, en aquest cas, l’Associació Sant Tomàs ha escollit la xarxa social i el lleure. Durant les 12 sessions, els integrants del projecte Topside, aprendran una sèrie d’habilitats i destreses perquè esdevinguin “Companys de suport” d’altres persones usuàries de l’entitat que necessitin suport per aconseguir, de la manera més autònoma possible, els seus objectius.

En total són 8 usuaris del Centre Ocupacional, el servei de formació i inserció laboral Eina, el Centre Especial de Treball Tac Osona i l’Escola Estel que aprendran com ser “Companys de suport” per donar, a través de les seves experiències, consells als companys que ho necessitin. Dues professionals d’Eina i un de l’Escola Estel seran els responsables de realitzar les activitats per desenvolupar el projecte.

Els “companys de suport” són un nou rol social valuós que volen contribuir tant a la comunitat com a la societat, amb l’objectiu de tenir un entorn més inclusiu. Sempre protegint i defensant els drets de la persona amb discapacitat intel·lectual a qui es dóna aquest suport.