dimecres, 15 d’octubre del 2014

Els autogestors de Sant Tomàs participen a la 6a trobada d’autogestors de Catalunya




En Joan, en Diego, l’Ismael i en Joan Carles, 4 membres del grup d’autogestors de Sant Tomàs van participar el primer cap de setmana d’octubre a la 6a Trobada d’Autogestors de Catalunya. Una trobada organitzada per Dincat (Discapacitat intel·lectual Catalunya) i la Fundació ASPROS, que va tenir lloc a la Universitat de Lleida sota el lema “La unió fa la força”.

Durant la trobada, prop de 120 persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament van debatre i reflexionar sobre la seva participació en la societat i, en especial, sobre com és la seva implicació en la vida política i pública, en el teixit associatiu i en el mateix moviment d’autogestors. També per primera vegada,  es van celebrar unes eleccions per escollir quines persones amb discapacitat intel·lectual representaran el col·lectiu en diferents organismes, igual que en una campanya electoral.

La trobada es va dividir en dos dies; dissabte al matí va tenir lloc l’acte d’obertura amb representants de la Universitat, de l’Ajuntament de Lleida, de Dincat i representants dels autogestors de FEAPS Madrid. També els autogestors de Dincat formadors en drets de les persones amb discapacitat intel·lectual van exposar la importància de conèixer-los. Finalment per tancar el matí, els 7 representants que es van presentar per representar els autogestors catalans, van defensar la seva candidatura. Fins diumenge no se sabrien els guanyadors. 


Després de dinar, tots els participants de la trobada, 16 grups d’autogestors, es van dividir en 6 taules de participació guiades per 6 d’aquests grups, entre ells els autogestors de Sant Tomàs. Cada grup va exposar el seu tema sobre el qual s’havia d’explicar una experiència pròpia per després fer un espai de reflexió . El tema va ser  “Participació: posant en pràctica valors.” A través de la participació d’ells mateixos com a voluntaris, van exposar els valors que havien après i així tenir un espai per a la reflexió i les conclusions a la taula rodona.  


Va ser una taula molt participativa ja que tots els oients, altres autogestors d’altres entitats, van aportar moltes noves idees, reflexions i conclusions. Tot seguit, cada taula rodona va presentar davant de l’auditori totes les conclusions extretes. En acabar, els participants que ho van voler es van quedar fent un sopar tots junts i a dormir. 

El diumenge, pels que es van quedar, hi va haver una visita turística a Lleida acompanyats pels autogestors de la mateixa ciutat, els “trencabarreres” i guies turístics. Al final de la jornada es van elegir els 4 representants que seran els autogestors de Catalunya durant 4 anys.   
Els autogestors de Sant Tomàs que van participar a la trobada van coincidir en dir que va ser una molt bona experiència i que els agradaria repetir. “et comuniques i coneixes gent nova” va destacar l’Ismael, “molt divertida” va afegir en Joan Carles. En Diego va ressaltar el fet que “t’obres les portes”  i en Joan va valorar la importància de  “conèixer llocs nous”. Tots amb ganes de tornar-hi l’any que ve!


Què és l'autogestió?
L'autogestió segons com ells l'han definit és: “ser protagonista de la pròpia vida, prendre decisions i triar què fer per millorar la qualitat de vida d’un mateix. A la vegada, és formar part d’un grup de persones amb objectius en comú com voler canviar alguna cosa de la societat i ajudar a les persones a generar inclusió a la societat”. Actualment, hi ha 12 grups a Barcelona, 3 a Girona, 2 a Lleida i a 2 a Tarragona d’autogestors en actiu, 2 en procés de creació i 1 en procés de reactivació. En els grups actius participen 167 autogestors i 28 persones de suport.

'La unió fa la força'
Com a membres actius de la societat civil, els autogestors i autogestores necessiten espais de discussió i posada en comú i per això s'organitzen les trobades intergrupals, autonòmiques, regionals, estatals i internacionals com la que va tenir lloc a Lleida. En aquesta edició autonòmica el tema principal va ser la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual amb l'objectiu estimular la participació i presència de les persones amb discapacitat intel·lectual a la vida pública. I és per aquest motiu que van considerar important la celebració de les primeres eleccions dins el moviment d’autogestors a Catalunya en què els 120 discapacitats participants van triar aquest diumenge qui seria els 4 representants del col·lectiu en diversos organismes i entitats.
En els programes electorals els autogestors reivindiquen: "la societat encara es fixa en les nostres discapacitats, en comptes de fer-ho en les nostres capacitats”, recorden que té el mateixos deures, però també els mateixos drets, que la resta de ciutadans i denuncia que encara hi ha barreres que els impedeixen ser ciutadans i conclouen que les retallades estan contribuint a la vulneració i pèrdua dels seus drets. Algunes propostes són: "lluitar per la igualtat de les persones" o "trobar noves possibilitats que ens permetin avançar cap a la inclusió i la normalització de les persones amb discapacitat".