dimarts, 19 de gener del 2016

El Centre Ocupacional de Sant Tomàs participa a la Jornada tècnica: Intercanvi d'experiències i bones pràctiques entorn l'envelliment, organitzada des de Sinergrup



El passat 14 de gener, professionals del centre ocupacional de Sant Tomàs varen participar a la Jornada tècnica: Intercanvi d’experiències i bones pràctiques entorn l'envelliment organitzada des de Sinergrup, entitat que agrupa 8 entitats del sector, entre les quals, Sant Tomàs.

L’envelliment i/o deteriorament de les persones ateses és una situació relativament nova ja que l'augment de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual fa que també augmenti la seva esperança de vida. Per aquest motiu, les entitats s'han d'adaptar i orientar-se a nous models d'intervenció.

Des de l'Associació Sant Tomàs fa uns anys que s'hi està treballant, per això va ser convidada a presentar els seus projectes de bones pràctiques: Gimnàstica passiva, Relats de vida i Espai de participació i apoderament de mans de professionals del Centre Ocupacional. Sandra Escobar va analitzar la situació actual envers l’envelliment de les persones amb discapacitat intel·lectual, Gisela Parareda per la seva banda, va presentar la bona pràctica sobre gimnàstica passiva, Cristina Anglada va explicar el projecte que s’acaba d’iniciar Relats de vida i, finalment, Laura Solà, va presentar l’Espai de participació i apoderament, activitat que es durà a terme aquest 2016.

Altres entitats de Sinergrup també van presentar les seves bones pràctiques amb l'objectiu d'enriquir-se a través de compartir les experiències de cadascuna.

Aquesta jornada s’emmarca dins d’un projecte de Sinergrup, que rep l mateix títol, i que s'ha dut a terme durant els darrers mesos amb el suport del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya.

Durant el projecte també s’ha visitat i analitzat, cadascuna de les entitats de Sinergrup i altres organitzacions representatives dins del sector (Balears, País Basc...) , per identificar com s’aborda l’envelliment i/o deteriorament de les persones ateses des dels diferents serveis, s’han identificat i redactat bones practiques, s’han definit estades de professionals a altres entitats, valorat els programes formatius dels professionals i elaborat un document sobre els fonaments que han d’orientar els nous models d’atenció, on la paraula clau és la flexibilització dels serveis i un sistema de suports adequats, en cada moment, a les necessitats de la persona, des d’una mirada holística i que requerirà d’un esforç per part de tots els agents implicats (persones, professionals, entitats, famílies, entorn comunitari, administració...) en aquest procés de transformació.

font: el bloc de Sinergrup http://bit.ly/1nhDAKZ