divendres, 11 de novembre del 2016

L'Associació Sant Tomàs participa a Brussel·les en les jornades del programa europeu Topside

L'Associació Sant Tomàs ha participat aquesta setmana a Brussel·les a la conferència final del programa europeu Topside, de formació de companys de suport. Aquesta conferència s’ha fet en el marc de les jornades sobre inclusió "Construcció de capacitats en les polítiques europees", que han tingut lloc al Parlament Europeu els dies 7, 8 i 9 de novembre.

L'Associació Sant Tomàs és l'única entitat catalana i de l'estat espanyol que forma part de Topside, programa finançat per la Comissió Europea i promogut per Inclusion Europe, entitat que defensa els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual a Europa. Topside fomenta la formació de persones amb discapacitat intel·lectual perquè desenvolupin el rol de companys de suport, i així puguin aconsellar i donar suport a altres persones també amb discapacitat intel·lectual.

En la conferència, les entitats participants van presentar les seves experiències als diputats del Parlament Europeu i a tècnics de la Comunitat Europea. Una de les finalitats era valorar la continuïtat en el futur de Topside.

El director general de Sant Tomàs, Ricard Aceves, va explicar l’experiència de l’entitat en la capacitació de companys de suport, que en concret s’ha fet formant en habilitats i destreses usuaris de diferents serveis: el Centre Ocupacional, el servei de formació i inserció laboral Eina, el Centre Especial de Treball Tac Osona i l’Escola Estel.

Des de Sant Tomàs es valora positivament la participació en el programa “perquè permet que usuaris de l’entitat comparteixin amb altres persones amb discapacitat experiències útils per prendre decisions i que puguin aconseguir, de la manera més autònoma possible, els seus objectius”.

Si s’aconsegueix el finançament necessari perquè Topside tingui continuïtat, Inclusion Europe té la intenció d’estendre el programa a d’altres entitats dels països que ja en formen part, comptant amb la col·laboració de les entitats que hi han estat fins ara, com Sant Tomàs, com a formadores de tècnics de les organitzacions que s’hi vulguin incorporar. 




Imatge de la sessió de Topside a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les