divendres, 20 d’abril del 2018

Unes 130 persones assisteixen a l'acte de presentació del conte “Jamalí i els colors”


El conte s'ha editat per commemorar el 50è aniversari de l’escola l’Estel i es vendrà per Sant Jordi a la paradeta de davant del centre  


Unes 130 persones van omplir aquest dijous 19 d'abril el menjador de l'escola l'Estel de Sant Tomàs en la presentació del conte infantil “Jamalí i els colors" editat per commemorar els 50 anys del centre. Si encara no el teniu, el podreu comprar per Sant Jordi a la paradeta que hi haurà davant del centre, a un preu de 20 euros.

L'acte de presentació va començar amb la benvinguda de la directora de l'Estel, la Teresa Izern, i va comptar amb la conducció de l'exmestra de l'escola Dolo Ramon. La primera a intervenció va anar a càrrec de la professora de la UVic Maica Bernal, experta en literatura infantil, que va elogiar el conte per la seva qualitat literària, ja que està ben escrit i ben construït. En la seva opinió, és una obra "que agradarà a petits i grans perquè és bona literatura".


A continuació, les autores, l'Anna Martínez, que n’ha escrit el text, i la Gibet Ramon, que n’ha fet les il·lustracions, van anar responent preguntes de la Dolo Ramon sobre el més destacat del conte. Per totes dues portar-lo a terme ha estat un repte pels seus vincles amb l'escola, ja que l'Anna n'és mestra i la Gibet hi té familiars. A "Jamalí i els colors" s'hi reflecteix el dia a dia de l'Estel, un centre per on han passat més de 500 alumnes al llarg dels seus 50 anys. S'hi explica el canvi de l’escola ordinària a l’escola especial del personatge anomenat Jamalí, que no és un nen ni una nena, sinó que porta un nom format amb la primera síl·laba dels noms dels fills de l’Anna, Jana, Maiol i Lila. Un dels elements importants del conte són els colors, que reflecteixen els estats d’ànim dels personatges de la història.



Tot seguit, en Jordi Tolosa, de l’Associació Tapís de Vic, va explicar com s'ha fet l'edició del conte, a través del projecte d'itineraris formatius per a joves Aktua. Es va passar un vídeo explicatiu de com s'elaboren els llibres de manera del tot artesanal, ja que el paper està fet a mà i relligat. Tolosa va posar en valor la feina que fan els alumnes, que està molt ben feta i que té per resultat un producte de gran qualitat. Normalment fan tiratges curts perquè l'edició és laboriosa, però en aquesta ocasió l'encàrrec de l'Estel ha estat un repte perquè ha suposat arribar a fer 500 exemplars. Com podreu comprovar, el producte final té un aspecte molt delicat i especial.


L'Albert Bonvehí, del centre d'arts visuals La Farinera de Vic, va explicar com han dut a terme l’animació del conte.I és que una de les peculiaritats de "Jamalí i els colors" és que a través d’una aplicació mòbil gratuïta, HP Reveal, pot tenir moviment i so. Cal destacar que la música l'ha composat expressament el músic osonenc Pep Sala, i també es por escoltar el text llegit per l’alumna Irene Najar, que en l'acte també va fer lectura d'un tros del conte. La Irene estava una mica nerviosa però finalment va poder llegir i va rebre el reconeixement del públic.


Cal destacar que la presentació va comptar amb traducció simultània al llenguatge de signes a càrrec de la Gemma Tió.

Al final de l'acte hi va haver coca i beguda per tothom, servida per alumnes de l'Estel.

"Jamalí i els colors" ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal d’Osona i la Fundació "la Caixa". A l'acte hi va assistir Rafael Homet, diputat delegat d'Educació,de la Diputació de Barcelona, Joan Roca, president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez, vicepresident primer del Consell Comarcal i responsable de l'Àrea d’Atenció a les persones, Àlvar Solà, regidor de l'Ajuntament de Vic, Antoni Ramírez, president de Sant Tomàs, i Ricard Aceves, director general de Sant Tomàs.